Nyáron természetesen nem maradhat el a grillezés 😉
Gyerekkoromban mindig rablóhúst készítettünk a tűzön, amiben pácolt sertés, krumpli és hagyma volt. Az egészet alufóliába csomagoljuk, és így sütöttük meg. A hús rágós volt, a krumpli kemény, mert persze mindig éhen akartunk halni, úgyhogy sosem sikerült megvárná, mire tényleg elkészül, de így is imádtuk
Azóta ha saslik, akkor inkább a csirkemellnél maradok, mert az biztos megpuhult majd, és a krumpli sem nagyon kerül a nyársra.
Viszont a páccal állandó variálás van. Az egyik nagy kedvenc a mentás-joghurtos változat, vagy ez a citromos is jól sikerült darab
Most amolyan keleti ihletésű nyársak készültek. Jó csípősek lettek, egy kis gyömbérrel, és szójaszósszal megbolondítva. A finoman karamellizálódott sült őszibarack pedig tökéletesen kiegészíti a karakteres ízeket.
Az elkészítése pont olyan faék, mint bármikor máskor: kockázz húst, pácold be, húzd nyársra a többi cuccal együtt, süsd meg. Amitől – nekem – finomabb lesz, hogy mikor már majdnem elkészült, még átkentem egy szójaszószos – édes chilis – petrezselymes szósszal, amitől kicsit ragacsos, és füstös lett
Párolt rizzsel találtam, és az utolsó kockáig elfogyott
Barackos-chilis saslik
adag: 3-4 személyre
elkészítés: 30-40 perc + amíg pácolódik
hozzávalók:
2 kisebb csirkemell filé
4 szem barack
2 lilahagyma
a páchoz
1/2 tk só
bors
3 ek olíva olaj
1/2 tk gyömbér
1 tk fokhagyma por
2 ek piripiri szósz (vagy az általad kedvelt chiliszósz)
1/2 citrom leve és héja
a kenéshez
2 ek szójaszósz
1/2 ek édes chiliszósz
1 ek petrezselyem apróra vágva
A csirkét kockázd fel, a hagymát és a barackot vágd 8 részre. Keverd el a pác hozzávalóit, és 2-3 órára pácold be vele a csibét. Majd kedved szerint pakold a nyársra a húst, a hagymát, és a barackot. Nálam hagyma, hús, barack, hús, hagyma, hús, barack…volt a sorrend, amit hagymával zártam le, mert az tartja a legstabilabban az egész sort. Nem kell túl sűrűn pakolni, hogy mindenhol kellemesen megpiruljon. Mehet a grillre, vagy a serpenyőbe. Kb 15 perc kell neki, de ez függ a hús méretétől is. Közben forgasd, hogy egyenletesen süljön. Mikor már majdnem kész, egy ecsettel kend meg a szójaszószos cuccal, és hagyd, hogy 2-3 perc alatt rápiruljon. Friss petrezselyemmel megszórva, forrón tálald.