Barackos-chilis saslik

0
128

Nyáron természetesen nem maradhat el a grillezés 😉

Gyerekkoromban mindig rablóhúst készítettünk a tűzön, amiben pácolt sertés, krumpli és hagyma volt. Az egészet alufóliába csomagoljuk, és így sütöttük meg. A hús rágós volt, a krumpli kemény, mert persze mindig éhen akartunk halni, úgyhogy sosem sikerült megvárná, mire tényleg elkészül, de így is imádtuk

Azóta ha saslik, akkor inkább a csirkemellnél maradok, mert az biztos megpuhult majd, és a krumpli sem nagyon kerül a nyársra.

Viszont a páccal állandó variálás van. Az egyik nagy kedvenc a mentás-joghurtos változat, vagy ez a citromos is jól sikerült darab

Most amolyan keleti ihletésű nyársak készültek. Jó csípősek lettek, egy kis gyömbérrel, és szójaszósszal megbolondítva. A finoman karamellizálódott sült őszibarack pedig tökéletesen kiegészíti a karakteres ízeket.

Az elkészítése pont olyan faék, mint bármikor máskor: kockázz húst, pácold be, húzd nyársra a többi cuccal együtt, süsd meg. Amitől – nekem – finomabb lesz, hogy mikor már majdnem elkészült, még átkentem egy szójaszószos – édes chilis – petrezselymes szósszal, amitől kicsit ragacsos, és füstös lett

Párolt rizzsel találtam, és az utolsó kockáig elfogyott

Hozzávalók:

3-4 személyre

2 kisebb csirkemell filé

4 szem barack

2 lilahagyma

a páchoz:

1/2 tk só

bors

3 ek olíva olaj

1/2 tk gyömbér

1 tk fokhagyma por

2 ek piripiri szósz (vagy az általad kedvelt chili szósz) 

1/2 citrom leve és héja 

a kenéshez:

2 ek szójaszósz

1/2 ek édes chiliszósz

1 ek petrezselyem apróra vágva

A csirkét kockázd fel, a hagymát és a barackot vágd 8 részre. Keverd el a pác hozzávalóit, és 2-3 órára pácold be vele a csibét. Majd kedved szerint pakold a nyársra a húst, a hagymát, és a barackot. Nálam hagyma, hús, barack, hús, hagyma, hús, barack…volt a sorrend, amit hagymával zártam le, mert az tartja a legstabilabban az egész sort. Nem kell túl sűrűn pakolni, hogy mindenhol kellemesen megpiruljon. Mehet a grillre, vagy a serpenyőbe. Kb 15 perc kell neki, de ez függ a hús méretétől is. Közben forgasd, hogy egyenletesen süljön. Mikor már majdnem kész, egy ecsettel kend meg a szójaszószos cuccal, és hagyd, hogy 2-3 perc alatt rápiruljon. Friss petrezselyemmel megszórva, forrón tálald.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét