Spenótos-gombás pite

0
1666

nevezhetnénk puccosan akár quiche-nek is, hiszen egy omlós tésztaágyon elhelyezett, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény

jah, azt már mondtam, hogy 3 féle sajt is van benne? 😉


Lássuk is közelebbről:

Tészta: omlós, vajas, egy kevés tk rozsliszttel, petrezselyemmel, és bármennyire szürreálisan hangzik, egy kevés ecettel. Ez utóbbitól sokkal lazább, és omlósabb lesz a tészta, de az ízén egyáltalán nem érződik. A pitetészta mennyiségéve pont úgy vagyok, mint a krumplipürével: sosem tudom pontosan belőni, hogy mennyi legyen – vagyis ez nem igaz, van amikor vékonyabbra és van amikor vastagabbra sikerül a tészta nyújtása. Ennek fényében marad mondjuk egy, vagy 3 tenyérnyi tészta. Ebből a leeső darabokból lesz a legtutibb parmezános keksz: csak nyújtsd ki, kend le tojással, és szórd meg parmezánnal. Mehet is a sütőbe, amikor a pitét is elősütöd. 10-12 percnél nem is kell neki több.

Töltelék:
– egy réteg spenót: tök jó a fagyasztott leveles spenót felengedve. Ha frisset használsz, előtte fonnyaszd meg
– barna gomba, lilahagymával és fokhagymával pirítva
– egy jó marék feta
– tojás, tejjel, és parmezánnal
– végül egy nagy adag sajt a tetejére, ami a sütőben ropogósra pirul
Lássuk is közelebbről:

Tészta: omlós, vajas, egy kevés teljes kiőrlésű rozsliszttel, petrezselyemmel, és bármennyire szürreálisan hangzik, egy kevés ecettel. Ez utóbbitól sokkal lazább, és omlósabb lesz a tészta, de az ízén egyáltalán nem érződik. A pitetészta mennyiségéve pont úgy vagyok, mint a krumplipürével: sosem tudom pontosan belőni, hogy mennyi legyen – vagyis ez nem igaz, van amikor vékonyabbra és van amikor vastagabbra sikerül a tészta nyújtása. Ennek fényében marad mondjuk egy, vagy 3 tenyérnyi tészta. Ebből a leeső darabokból lesz a legtutibb parmezános keksz: csak nyújtsd ki, kend le tojással, és szórd meg parmezánnal. Mehet is a sütőbe, amikor a pitét is elősütöd. 10-12 percnél nem is kell neki több.

Töltelék:
– egy réteg spenót: tök jó a fagyasztott leveles spenót felengedve. Ha frisset használsz, előtte fonnyaszd meg
– barna gomba, lilahagymával és fokhagymával pirítva
– egy jó marék feta
– tojás, tejjel, és parmezánnal
– végül egy nagy adag sajt a tetejére, ami a sütőben ropogósra pirul

Gomba: válassz közepes vagy kisebb fejeket. Nem szoktam megpucolni, csak megmosom, és lecsepegtetem. Nem kell túl apróra darabolni, elég negyedelni

Lilahagyma: vágd rusztikus kockákra, és csak azután tedd a gombához, ha az már majdnem kész. Így inkább csak megfonnyad, és intenzívebb marad az íze.

Ha szereted a hasonló sós pitéket, próbáld ki a Parasztreggeli Vol2-t is

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét