nevezhetnénk puccosan akár quiche-nek is, hiszen egy omlós tésztaágyon elhelyezett, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény
jah, azt már mondtam, hogy 3 féle sajt is van benne? 😉
Lássuk is közelebbről:
Tészta: omlós, vajas, egy kevés tk rozsliszttel, petrezselyemmel, és bármennyire szürreálisan hangzik, egy kevés ecettel. Ez utóbbitól sokkal lazább, és omlósabb lesz a tészta, de az ízén egyáltalán nem érződik. A pitetészta mennyiségéve pont úgy vagyok, mint a krumplipürével: sosem tudom pontosan belőni, hogy mennyi legyen – vagyis ez nem igaz, van amikor vékonyabbra és van amikor vastagabbra sikerül a tészta nyújtása. Ennek fényében marad mondjuk egy, vagy 3 tenyérnyi tészta. Ebből a leeső darabokból lesz a legtutibb parmezános keksz: csak nyújtsd ki, kend le tojással, és szórd meg parmezánnal. Mehet is a sütőbe, amikor a pitét is elősütöd. 10-12 percnél nem is kell neki több.
Töltelék:
– egy réteg spenót: tök jó a fagyasztott leveles spenót felengedve. Ha frisset használsz, előtte fonnyaszd meg
– barna gomba, lilahagymával és fokhagymával pirítva
– egy jó marék feta
– tojás, tejjel, és parmezánnal
– végül egy nagy adag sajt a tetejére, ami a sütőben ropogósra pirul
Lássuk is közelebbről:
Tészta: omlós, vajas, egy kevés teljes kiőrlésű rozsliszttel, petrezselyemmel, és bármennyire szürreálisan hangzik, egy kevés ecettel. Ez utóbbitól sokkal lazább, és omlósabb lesz a tészta, de az ízén egyáltalán nem érződik. A pitetészta mennyiségéve pont úgy vagyok, mint a krumplipürével: sosem tudom pontosan belőni, hogy mennyi legyen – vagyis ez nem igaz, van amikor vékonyabbra és van amikor vastagabbra sikerül a tészta nyújtása. Ennek fényében marad mondjuk egy, vagy 3 tenyérnyi tészta. Ebből a leeső darabokból lesz a legtutibb parmezános keksz: csak nyújtsd ki, kend le tojással, és szórd meg parmezánnal. Mehet is a sütőbe, amikor a pitét is elősütöd. 10-12 percnél nem is kell neki több.
Töltelék:
– egy réteg spenót: tök jó a fagyasztott leveles spenót felengedve. Ha frisset használsz, előtte fonnyaszd meg
– barna gomba, lilahagymával és fokhagymával pirítva
– egy jó marék feta
– tojás, tejjel, és parmezánnal
– végül egy nagy adag sajt a tetejére, ami a sütőben ropogósra pirul
Gomba: válassz közepes vagy kisebb fejeket. Nem szoktam megpucolni, csak megmosom, és lecsepegtetem. Nem kell túl apróra darabolni, elég negyedelni
Lilahagyma: vágd rusztikus kockákra, és csak azután tedd a gombához, ha az már majdnem kész. Így inkább csak megfonnyad, és intenzívebb marad az íze.
Ha szereted a hasonló sós pitéket, próbáld ki a Parasztreggeli Vol2-t is
Gombás-spenótos pite
sütési hőfok: 180’C
elkészítési idő: kb 90 perc
forma mérete: 20cm átmérőjű, magas falú piteforma tésztához:
150g liszt
50g teljes kiőrlésű liszt
100g hideg vaj
1/2 tk só
1 teáskanál ecet
2-4 evőkanál hideg víz
1 tk petrezselyem
A tészta hozzávalóit a víz kivételével tedd késés aprítóba, és vágd morzsásra. Majd add hozzá apránként a vizet addig, amíg ha az ujjaddal összenyomod a tésztát, összeáll. Gyűrd össze, és nyújt ki kb 0,5cm vékonyra, és béleld ki vele a pite formát. Tedd a hűtőbe legalább addig, amíg a tölteléket elkészíted, de akár egy órát is nyugodtan adhatsz neki. Majd szurkáld meg, és tedd 190 fokos, légkeveréses sütőbe, 10 perc elősütésre
Töltelék
100g spenót
300g gomba
1 fej lilahagyma
2g fokhagyma
1 tk oregánó
1/2 tk bors
nagy csipet só
1 ek Worcestershire szósz (elhagyható, de én szeretem benne)
100 feta
Töltés
3 tojás
150ml tej
50g parmezán
Só, bors
Tetejére
Trappista
A gombát negyedeld, a lilahagymát kockázd fel. Egy serpenyőben forrósíts fel vajat és olajat, dobd rá a gombát, pirítsd néhány percig, majd ízesítsd összezúzott fokhagymával, oregánóval, sóval, borssal, és worcestershire szósszal. Adj neki még néhány percet majd mehet hozzá a lilahagyma is. Pirítsd további 3-4 percet, és tedd félre.
A tojást verd fel, öntsd fel a tejjel, sózd, borsozd, és a parmezánt is keverd bele.
Állítsd össze a pitét:
a tésztára egyenletesen oszd el a spenótot, arra kanalazd a gombás-hagymás tölteléket. morzsold rá a fetát, és öntsd nyakon a tojásos keverékkel. Reszelj rá egy nagy adag trappistát, és told a 180’C-os, légkeveréses sütőbe. 45 perc alatt süsd ropogósra.
Tálald frissen, de melegítve is isten 😉