Nem igazán szeretem a reggelizőpelyheket, pláne nem tejjel, amikor még szét is áznak. Persze a 7 éves nem osztozik ebben a véleményemben, így ő szívesen kezdi valami hasonlóval a napját.
Így a bolti változat helyett próbálok mindenféle alternatívát összehozni otthon.
Így lett ez a fahéjas minicsiga is, aminek az alapja egy klasszikus vajas keksz, fahéjas cukorral feltekerve.
Bár elsőre macerásnak és időigényesnek tűnik, de hidd el, nem az. A keksz tésztáját simán össze lehet dobni az aprítóban, utána pedig már csak darabolni, tekerni és a szeletelni kell 😉
…na jó, és még sütni… 😛
Ha elkészítetted a tésztát, már csak nyújtanod kell, megszórnod sok sok fahéjas cukorral,feltekerni, és a darabolás után már csak a sütés van hátra. Amúgy tényleg, leírva soknak tűnik, de a második elkészített tekercs után már rutinosnak számítasz, simán összedobod a többit is
szórd meg fahéjas cukorral tekerd fel szorosan darabold, majd süsd ki
Igen, lehet, hogy sokkal egyszerűbb lenne megvenni a boltit, de abban nincs semmi kihívás 😉 😀
Végül tejjel, vagy nélküle, reggelire, vagy csak úgy, napközben 🙂 nálunk másnap elfogyott 😉
Mini fahéjas csiga
hozzávalók:
a kekszhez:
50g hideg vaj
1 tojás
60g porcukor (!)
150g liszt
4g sütőpor
csipet só
a csigához:
olvasztott vaj (kb 3 ek)
3 ek cukor
1,5 ek fahéj
A keksz hozzávalóit tedd aprítóba, és 1 perc alatt készíts belőle tésztát. Ha nincs aprítód, akkor előbb morzsold el a lisztet a vajjal, majd gyors mozdulatokkal dolgozd hozzá a többi hozzávalót is. Ez egy elég lágy tészta, és amúgy is vajas, úgyhogy 1 órára mehet is a hűtőbe. Érdemes mindjárt téglalappá lapogatni, hogy majd könnyebben tudd darabolni. én kb 1,5cm vastagra szoktam egyengetni. Ha kicsit megszilárdult, vágj belőle egy darabot, és 2 réteg sütőpapír között nyújtsd ki. Legyen 1,5mm vékony, és kb 7 cm széles. A hossza azon múlik, mekkora volt a darabod, de nem érdemes túl nagyra hagyni, mert nehéz vele dolgozni. A széleit vágd egyenesre. Kend meg olvasztott vajjal, és szórd meg a fahéjjal elkevert cukorral. Nem kell bele túl sok, mert kipotyog. A szélén hagyj 1/2 cm-t, hogy össze tudd tapasztani. Tekerd fel szorosan, és bármennyire is szeretnéd, ne hengergesd, mert nem tesz neki jót. Szeleteld 1/2 cm-es karikákra, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokon, légkeveréssel kb 10-12 perc alatt sül meg 😀