Körtés mandulás pite

0
1821

…és ismét a szokásos sztori…

Napok óta lökdösünk itthon 4 szem nyomi körtét, így muszáj volt valamilyen sütivé varázsolni, mielőtt végképp az enyészeté lesz. 

Bármennyire is szeretem a tortákat, azért azok elsősorban mindig valamilyen alkalomra készülnek. Így ezekből a kis nyomikból is inkább egy könnyen elkészíthető piskóta lett. 

Ráadásul lassan itt a kirándulós, piknikes szezon, ezek a sütik tökéletesen alkalmasak arra, hogy az ember magával vigye a kosárban, vagy a táskában. (vagy pl uzsira a csemetének :D)

Minimális zsiradékot tartalmaz, de a görög joghurt mégis igazi csodát tesz vele:

Nagyon könnyű tészta, igazán szaftos és bolyhos (hülye egy kifejezés, süti viszonylatban, de még ez az, ami a leginkább fedi a valóságot…) A körte krémesre sül benne, és a tetején is, a megpirult mandula pedig…ahhh, elég jó, tegyél is rá bőven 😉 

Körtés mandulás pite

hozzávalók:

kb 20cm-es formához

200g liszt
1 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
130g cukor
2 tojás
180ml görög joghurt
60ml olívaolaj
1 citrom héja
3 szem érett körte

a tetejére:

2 ek kristálycukor
4-5 ek mandula

A tojásokat keverd el a cukorra, és verd kifehéredésig. Add hozzá a joghurtot, az olajat, és a citrom héját. Szitáld bele a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Két szem körtét tisztíts meg, vágd 1cm-es kockákra, és forgasd bele a tésztába. A tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, az oldalait vajazd ki, és simítsd bele a tésztát. Az utolsó körtét szintén tisztítsd meg, és vágd vékony szeletekre. Rakd le körben a tészta tetején, szórd meg kristálycukorral, végül a mandulával. Told 180 fokos, légkeveréses sütőbe, és süsd 40 percet. Tűpróbával ellenőrizd. Hagyd még kb fél órát a formában, végül porcukorral megszórva már tálalhatod is. Szerintem langyosan az igazi 😉

– – –

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét