Epres túrótorta

0
2013

Igazi tavaszi túrótorta, ropogós kekszes alappal, gazdag citrusos-tejszínes-mascarponés túrókrémmel, és édes gyümölcsökkel


Bármilyen idény gyümölcsből készítheted, de választ mindenképpen lágy húsú fajtát. Tavasszal nem is kérdés hogy ez az eper, a málna, és az áfonya. De tökéletes választás az őszi vagy akár a sárgabarack is.


_____

Epres túrótorta

forma mérete: 18cm átmérőjű kapcsos tortaforma
 
adag: 8 szelet / 8 személyre 
 
az alaphoz: 
150g vajas keksz 
3 púpos ek baracklekvár  
30g vaj 
 
a krémhez: 
500g Nádudvari Túró 
200ml habtejszín 
250g mascarpone 
60g rizs (szárazon mérve) 
100g porcukor 
1 citrom leve és héja 
1 csomag zselatin fix (elhagyható) 

a tetejére: eper, málna, áfonya, citrom

A kekszet daráld finomra, keverd el a vajjal és a lekvárral. Nyomkodd a sütőpapírral bélelt forma aljában és kb. 30 percre tedd a hűtőbe.
A rizst kétszeres mennyiségű vízben főzd meg, és  tedd félre, amíg teljesen kihűl.
A tejszínt lazán verd fel.
A túrót tedd egy tálba, villával nyomkod össze, add hozzá porcukrot, a mascarponét, és az zselatin fixet (ha használsz). Robotgéppel dolgozd krémesre. Reszelt bele a citrom héját és nyom bele a levét is. Keverd hozzá a főt rizst és végül óvatosan forgasd hozzá a felvert tejszínt is.
A kész krémet kanalazd a kekszes alapra, óvatosan nyomkod le, a tetejét simítsd el. 4-6 órára tedd a hűtőbe. Majd vedd ki a tortaformából, és a tetejét díszítést eperrel áfonyával citromszeletekkel és mentalevéllel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét