Igazi tavaszi túrótorta, ropogós kekszes alappal, gazdag citrusos-tejszínes-mascarponés túrókrémmel, és édes gyümölcsökkel
Bármilyen idény gyümölcsből készítheted, de választ mindenképpen lágy húsú fajtát. Tavasszal nem is kérdés hogy ez az eper, a málna, és az áfonya. De tökéletes választás az őszi vagy akár a sárgabarack is.
_____
Epres túrótorta
forma mérete: 18cm átmérőjű kapcsos tortaforma
adag: 8 szelet / 8 személyre
az alaphoz:
150g vajas keksz
3 púpos ek baracklekvár
30g vaj
a krémhez:
500g Nádudvari Túró
200ml habtejszín
250g mascarpone
60g rizs (szárazon mérve)
100g porcukor
1 citrom leve és héja
1 csomag zselatin fix (elhagyható)
a tetejére: eper, málna, áfonya, citrom
A kekszet daráld finomra, keverd el a vajjal és a lekvárral. Nyomkodd a sütőpapírral bélelt forma aljában és kb. 30 percre tedd a hűtőbe.
A rizst kétszeres mennyiségű vízben főzd meg, és tedd félre, amíg teljesen kihűl.
A tejszínt lazán verd fel.
A túrót tedd egy tálba, villával nyomkod össze, add hozzá porcukrot, a mascarponét, és az zselatin fixet (ha használsz). Robotgéppel dolgozd krémesre. Reszelt bele a citrom héját és nyom bele a levét is. Keverd hozzá a főt rizst és végül óvatosan forgasd hozzá a felvert tejszínt is.
A kész krémet kanalazd a kekszes alapra, óvatosan nyomkod le, a tetejét simítsd el. 4-6 órára tedd a hűtőbe. Majd vedd ki a tortaformából, és a tetejét díszítést eperrel áfonyával citromszeletekkel és mentalevéllel.