Boldogan lubickolunk az eperszezonban, és nem csak az eperben, magában, hanem az epres sütikben is. Például ebben a tejszínes, epres pohársütiben, ami egyébként faék egyszerű:
piskóta
eper szirup
eperkockák és
tejszín
…aztán ugyanez újra 😀
A szomorú benne az, hogy több vele a munka, mint amennyi idő alatt elfogy majd, bár ez a legtöbb sütire – sajnos – jellemző
Szóval azért macera, mert el kell készíteni a piskótát, és ha elég lelkes és motivált vagy, akkor az eper szirupot is. Ha annyira nem, akkor az utóbbit helyettesítheted kés eper szörppel, a előbbit pedig, ha minden kötél szakad, akkor pl kekszmorzsával, vagy összetört kekszdarabokkal. De a tejszín felverését semmiképpen nem úszod meg 😉
Mascarpone jöhet?
Én most kifejezetten egy könnyű desszertet szerettem volna, de gazdagabbá teheted a krémet egy kevés mascarpone hozzáadásával. De tényleg, nyugodtan eltekinthetsz tőle, a tejszín is tökéletesen krémes állagú lesz majd
A piskótához a már jól bevált piskótatekercs receptemet használtam. Vagyis itthon az történt, hogy előkészítettem a tésztát, a 3/4 része ment az egyik tepsibe, amiből – ki nem találod 😛 – klasszik piskótatekercs lett, a maradék pedig egy másik tepsibe, amiből kiszaggattam a korongokat.
A recept leírásában már azt a mennyiséget adom majd meg, ami kb 4 pohár elkészítésére lesz majd elég.
Egy jótanács…ne használj túl nagy poharakat, mert egyrészt egy öblösebb darabba simán beletolod majd a hozzávalók háromnegyedét, másrészt ember legyen a talpán, aki egy akkor adagot lenyom. És a pohárkrémekkel azért annyira nem szívesen közösködik az ember, nnnaa…
Viszont ha végképp nincs kedved külön pohárban szöszölni vele, akkor használj egy kisebb triffle formát. Abban is tök jól fog kinézni, és tudsz belőle rendesen „szedni”
Végül kicsit hagyd állni, hogy a szirup és a tejszín tegye a dolgát, és enyhén megpuhítsa a piskótát. Bár elsőre tényleg macerának tűnik, ráadásul még a leírás is hosszú hozzá 😛
…azért remélem nem vettem el a kedved, próbáld ki, nagyon finom, és dekoratív darab, érdemes rászánni az időt 😉
Epres-tejszínes piskóta
elkészítés: kb 1 óra
adag: 4 személyre
sütési hőfok: 180’C
Hozzávalók
8 piskóta”tallér”
300-400g eper
300ml habtejszín1
1 ek porcukor
1/2 citrom leve
2 ek porcukor (ízlés szerint)
kb 100ml eper szirup
a piskótához:
50g finomliszt
50g cukor
1 db tojás „L” méret
1/4 teáskanál sütőpor
3 evőkanál víz
180fok 15-20 perc
A tojást válaszd ketté. A fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre. A sárgájához add a cukrot, majd robotgéppel kezd habosra verni. Ha kifehéredett, add hozzá a vizet, a lisztet a sütőport és – továbbra is robotgéppel – keverd csomómentesre.
Óvatosan, több részletben forgasd bele fehérjét, és simítsd a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
180 fokon 8-10 perc alatt süsd készre, és hagyd hogy teljesen kihűljön. Majd szaggass akkorra karikákat, amekkora poharat választottál
a sziruphoz:
150g eper
2 ek cukor
1/2 citrom leve
100ml víz
4-5 levél bazsalikom (elhagyható)
Az epret tisztítsd meg, vágd nagyobb darabokra, és a többi hozzávalóval együtt tedd kisebb lábosba. Főzd kb 30 percet, botmixerrel pürésítsd, majd szűrd át, hogy ne maradjon benne mag.
Ha mindennel elkészültél, már csak össze kell állítani mindent, de még előtte:
– az epret darabold kb 1 cm-es kockákra, és keverd el a porcukorral és a citrom levével
– a tejszínt verd fel, és édesítsd porcukorral, kedved szerint
Jöhet alulra egy réted piskóta, majd 1 evőkanál eperszirup, erre 2 evőkanál eperkocka, és 2 púpos evőkanál felvert tejszín. Aztán újra piskóta, szirup, eper, és tejszín. A tetejét díszítsd félbevágott eperszeletekkel és növénnyel. Tálalás előtt 1 órára tedd be a hűtőbe